Осиповчанка Кристина Могилевец рассказывает о технологии приготовления сыра

Осиповчанка Кристина Могилевец рассказывает о технологии приготовления сыра

Перапрацоўка

Малочныя рэкі, сырныя берагі

Майстар вытворчага ўчастка Крысціна Магілявец надае сыру шмат увагі

Яна прыйшла ў філіял “Асіповіцкі” ААТ “Бабушкина крынка” па размеркаванні. Адразу працавала ў натуральнамалочным цэху, потым перайшла на выраб сыроў. Кошт гэтага смачнага і разнастайнага прадукту Крысціна ведае не толькі па цане ў магазінах, але і па цяжкасці яго прыгатавання. Тэхналогія варкі сыроў патрабуе шмат увагі і часу. Толькі на падрыхтоўку гатовай сумесі затрачваецца больш за паўтара сутак, а потым яшчэ разліў у формы, вытрымка пад прэсам, каб выйшла лішняя вільгаць, вытрымка ў расоле, абсушка і паспяванне. Будзе гэта тыдзень ці больш, ужо залежыць ад гатунку і віду прыгатаванага прадукту. Ды і сыравіны трэба нямала: прыкладна з 10 тон гатовай сумесі атрымоўваецца адна тона сыру.

— Кожны від мае не толькі асабістыя пах, смак і кансістэнцыю, але і малюнак, — расказвае дзяўчына. — Разнастайнасць вялікая, бо падзяляецца яна па масавай долі тлушчу ў сухім рэчыве, скла-дзе і спосабе паступлення ў формы. Апошні, дарэчы, і надае сыру асабісты малюнак. Калі, напрыклад, гатовая сумесь паступае ў формы насыпным спосабам, то на выха-дзе прадукт мае “карункавы” малюнак. А вось пры наліўным — сыр практычна “сляпы”. Увогуле, прыгатаванне сыру вельмі доўгі і цікавы працэс. Ён патрабуе пільнага догляду. Гэты прадукт нельга  пакінуць па-за ўвагай нават у перыяд паспявання. Трэба трымаць на кантролі тэмпературны рэжым і рэгулярнае пераварочванне “галоў”.

Сыр вельмі люблю. Ён смачны сам па сабе і ў складзе розных страў. Таксама цікава вызначаць якасць на смак. Бо хочаш не хочаш, а калі ведаеш усю тэхналогію вырабу, то падсвядома адчуваеш моцныя і слабыя бакі прадукту. Час ад часу варта спрабаваць сыры і іншых вытворцаў — у прафесійных мэтах. Бо, як у розных гаспадынь адна і тая ж страва атрымліваецца па-рознаму, так і ў вытворчасці кожны мае свой асабісты сакрэт-разыначку. Але ж прадукт, выраблены сваімі рукамі, заўсёды найсмачнейшы.

Последние новости

Общество

Жыхароў аграгарадка Ясень абслугоўвае магазін Глускага адасобленага структурнага падраздзялення Клічаўскага райста

27 июля 2025
Читать новость
Общество

По данным Главного статистического управления Могилёвской области, розничный товарооборот Осиповичского района в I полугодии составил 181,5 млн руб

27 июля 2025
Читать новость
Общество

В “Белбланкавыде” всегда подберут желаемое

27 июля 2025
Читать новость
Общество

Гороскоп на 26 июля для всех знаков зодиака

26 июля 2025
Читать новость
Общество

Иностранцы без ВНЖ: как правильно сдать жилье и узаконить трудовые отношения

25 июля 2025
Читать новость
Власть

Лукашенко дал интервью одному из наиболее известных мировых изданий

25 июля 2025
Читать новость

Рекомендуем