Спытайце ў любога працаўніка сельгаспрадпрыемства, якая пара самая адказная ў чарадзе сельгасработ, і вы пачуеце, што гэта жніво — час, калі калгаснае жыццё пачынае ісці ў адметным хвалюючым рытме, калі падводзяцца самыя галоўныя — “хлебныя”— вынікі.
Днямі за навінамі жніва-2012 адправіліся ў самую буйную гаспадарку Асіповіччыны — філіял “Белшына-агра” ААТ “Белшына”.
— Першым на чарзе, як і паўсюдна, быў рапс, — уводзіць у курс спраў галоўны аграном Юрый Сычэвіч, — пад гэтую культуру адведзена 430 гектараў. Спачатку прыступілі да ўборкі найбольш праблемных участкаў, пакуль маем ураджайнасць 21,7 цэнтнера з гектара. Мяркую, што канчатковая лічба будзе больш за 25 цэнтнераў на круг — рапс сёлета добры. Азімы клін выглядае наступным чынам: 340 гектараў пшаніцы, на якую і ўскладаем самыя вялікія надзеі, 360 — трыцікале і 320 — жыта. Наогул, імкнемся да зніжэння плошчаў азімага жыта і пашырэння палёў азімых трыцікале і пшаніцы — яны на “белшынаўскіх” землях маюць большы плён. Яравыя займаюць такія плошчы: 100 гектараў — пшаніца, 230 — ячмень, 50 — авёс, 160 — зернебабовыя. Прагноз? Спадзяёмся атрымаць багаты каравай!
Умелыя рукі — залог поспеху
Экіпаж камбайнера Віктара Бізунка і памочніка Iвана Арцюхоўскага — адзін з 8 экіпажаў гаспадаркі, якія шчыруюць на сённяшнім жніве. Цяпер Віктар Міхайлавіч, параўноўваючы работу на “Доне” і на атрыманым летась камбайне КЗС-12 “Палессе”, упэўнена называе перавагі другога: магутная машына працуе значна цішэй, тэхніка аснашчана камп’ютарам і кандыцыянерам, так што ўспаміны аб спякотным і пыльным жніве — у мінулым. Iван сёлета ўпершыню вырашыў паспрабаваць сябе на ўборцы збожжа. Ужо зараз, на пачатку гарачай пары, адчуваецца, што ў хлопца ўсё атрымаецца. Ды і яго “камандзір” у гэтым не сумняваецца.
“Ураджай сёлета будзе добры”, — упэўнены і вадзіцель Раман Iўчык. Рабіць такія высновы яму дазваляе багаты вопыт працы на адвозцы зерня ад камбайнаў — без Iўчыка не абыходзіц-ца ні адно жніво вось ужо больш за два дзясяткі гадоў. Дарэчы, сёлетняе стане асаблівым: будзе выпрабаваны новенькі МАЗ-5551. Вядома, з новай тэхнікай, калі яе “прыручыш”, клопатаў менш, а патэнцыял у яе непараўнальна большы. У гэтым годзе на адвозцы хлебнага багацця ў філіяле “Белшына-агра” задзейнічана 6 МАЗаў, 2 ЗIЛы і столькі ж ГАЗаў.
Ведаюць, як хлеб на стол прыходзіць
Калі б наведвалі гаспадарку не па журналісцкіх справах, а з мэтай праверкі заахвочвання маладога пакалення да працы, то філіялу можна было б смела паставіць адзнаку “выдатна”.
На зернетаку работай моладзі кіруе загадчыца склада Люд-міла Громава, якая і расказала, што школьнікі і студэнты кожны год задзейнічаны на гэтым адказным участку. Напрыклад, Андрэй Аляшкевіч, Максім Скарына і Каця Стэльмах, якія якраз знаходзіліся “на вахце”, уладкаваліся ў гаспадарку ўжо трэці сезон запар. Усім тут падабаецца: працоўны дзень па6 гадзін, кормяць смачнымі абедамі або, калі выпадае другая змена, вячэрай. Ну а ўласна заробленыя грошы хіба бываюць лішнімі? За работай і час праходзіць хутка, і дапамагаеш не толькі гаспадарцы, але і сваёй сям’і. Карацей, толькі плюсы.
Як падмацуешся, так і папрацуеш
З прыходам жніва ў філіяле ўведзены ў строй “стратэгічна” важны аб’ект: у Ліпені пачала дзейнічаць стацыянарная сталовая. Будынак не новы, тут некалі размяшчалася калгасная кантора, аднак пасля таго, як быў зроблены капітальны рамонт, гэтая ўтульная ўстанова цалкам мае права называцца новай. Ды і “начынне” тут амаль усё “з нуля”: галаўным прад-прыемствам выдаткаваны сродкі для набыцця халадзільнага абсталявання, электрапліт, шафы для запякання, з задавальненнем повары карыстаюцца новай нарэзкай для гародніны, мясарубкай і іншымі тэхнічнымі прыстасаваннямі-“памочнікамі”.
Сталовая за дзень абслугоўвае каля сотні чалавек, і смачныя абеды і вячэры ўжо ацэнены паляводамі, механізатарамі, пастухамі і ўсімі тымі, хто мае права тут харчавацца. Хто працуе ў Ліпені, прыходзіць сюды сам, астатнім жа ежа дастаўляецца непасрэдна да месца на двух аўтобусах. Наведвальнікі адчуваюць сябе камфортна, бо ў сталоўцы не толькі заўсёды ветліва сустракаюць, але і ёсць дзе памыць рукі і прывесці сябе ў парадак. Немалаважная роля ў стварэнні добрых умоў належыць загадчыцы Людміле Кучынскай. Шмат гадоў яна ўзначальвала калектыў мясцовай фермы, а цяпер вось выпала нагода паспрабаваць сябе ў іншым амплуа. Арганізатарскія здольнасці дапамагаюць і ў сённяшняй рабоце.
З-за таго, што гаспадарка выдаткоўвае мяса са сваіх ферм на патрэбы сталовай, кошт страў абсалютна дэмакратычны. Прычым вылічваецца з заработнай платы толькі 10%, а астатняе — з “кішэні” сельгаспрадпрыемства.
Прыемная навіна і для жыхароў Ліпеня: у планах філіяла “Белшына-агра” зрабіць работу сваёй сталовай не толькі круглагадовай, але і з абслугоўваннем насельніцтва. Так што праз некаторы час тут змогуць частавацца і мясцовыя жыхары.