Гаспадарамі не нараджаюцца, імі становяцца. І ў кожнага да гэтага звання, якое прысвойваецца без усякіх там пратаколаў, але надоўга і трывала сярод сваіх жа аднавяскоўцаў, індывідуальная сцежка.
Ёсць многа розных агульнавядомых абставін, якія даюць права сказаць пра чалавека або сям’ю: “О, гэта добрыя гаспадары!”. Сям’я Шуміных з Каўгароў такую нагоду мае не толькі з-за наяўнасці дагледжанай сядзібы, але і трох кароў у хляве — акалічнасць на сёння, згадзіцеся, рэдкая.
Вось ужо гадоў пяць, як яны трымаюць такую колькасць “буйной рагатай жывёлы”. Наогул жа рагуля на падворку была заўсёды. Гаспадыня Галіна Іванаўна пераканана, што ў сельскай мясцовасці без каровы нельга, гэта своеасаблівы паказчык упарадкаванасці, “укамплектаванасці” аса-бістага падвор’я. Канечне, прайшлі тыя часы, калі карова лічылася асноўнай карміцелькай сям’і і страціць яе азначала застацца без сродку для існавання. Зараз — калі ласка, ідзі ў краму і набывай малочныя вырабы на свой густ. Аднак…
На пытанне, чаму цяпер многія сельскія сем’і не жадаюць трымаць кароў, Шумі-на дала ўпэўнены адказ, што галоўную праблему складае нарыхтоўка сена. Трэба мець добрую сенажаць, моцныя рукі і памочнікаў, якіх не заўсёды хапае. Па меры магчымасці калгас дапамагае, але гэтага недастаткова. Дзякуй, што хаця б даюць зерне за здачу цялят.
Каўгарскі статак зараз налічвае крыху больш за тры дзясяткі “зорак-рабінак”, і кожнаму ўласніку трэба па-клапаціцца пра сена. Ёсць праблема з корманарыхтоўкай і ў Шуміных. Для сваіх Мурашкі, Рыжулі і Ластаўкі даводзіцца рабіць запасы на зімовы перыяд, скошваючы розныя няўдобіцы, “лапікі” ля пустуючых сядзіб. Натуральна, нельга абысціся без тэхнікі, выкарыстоўваючы толькі надзейную “дзедаў-скую” касу. Вось ужо гадоў 15, як набылі Шуміны трактар МТЗ-80.
Калі хто мяркуе, што, маючы трох кароў, можна “азалаціцца”, то гэта не зусім так. Але няправільна і думаць, што гэтая справа дарэмная. Летам атрымліваецца здаваць штодня літраў 40, а каштуе літр крыху больш за 1.000 рублёў. Канечне, трымаць жывёлу — гэта значныя выдаткі. У выніку застаецца не вельмі вялікі, але стабільны прыбытак. Ну і, зразумела, у халадзільніку заўсёды ёсць і смятана, і тварог, і масла. Тое, што гэтыя неабходныя прадукты харчавання не трэба штодня набываць у краме, дае значную эканомію. Ды і ў якасці сваіх “вырабаў” ніколі не сумняваешся. А ўвішная кабета ведае, колькі розных малочных прысмакаў можна прыгатаваць нават у хатніх умовах.
Да нядаўняга часу Галіна Іванаўна працавала на мясцовым прадпрыемстве “Бросвіл”, а зараз вырашыла займацца толькі гаспадаркай. Рыгор Сцяпанавіч робіць у Асіповічах у пазаведамаснай ахове. У яго атрымліваецца спалучаць працу і хатнюю, і дзяржаўную, хоць бывае і нялёгка. Усе ведаюць, што вяскоўцам даводзіцца штодня ўставаць у 5 гадзін раніцы, а спаць класціся позна. Але ўсе клопаты ўспрымаюцца Шумінымі як данасць, звычайныя сельскія турботы.
Дарэчы, Галіна Іванаўна, зыходзячы са свайго аса-бістага вопыту, з задавальненнем дзеліцца пэўнымі “аналітычна-даследчымі” назіраннямі-прыметамі, абапіраючыся на якія можна вы-браць добрую цялушку: рогі ў жывёліны павінны быць тонкімі, хвост ніжэй за калені, вымя падобна да чашы, з доўгімі саскамі. І апошняе — трэба, каб яна была “стройненькая”. За многія гады Шуміны і змянілі не адну карову, і не адну самі выгадавалі. Так што ў гэтай справе маюць рацыю.
Ці думалі калі-небудзь дбайныя людзі, што можна пражыць лягчэй, без пастаянных клопатаў пра гаспадарку? Неяк не прыходзіла. Зараз яны нават не ўяўляюць свайго жыцця з нейкім іншым яго раскладам.