База асіповіцкага ААТ "Гандаль" у дзеянні

Асартыментны пералік тавараў у магазінах зараз значна шырэйшы,
чым у савецкія часы. Ды і перабояў з іх дастаўкай практычна няма. Штодня, асабліва
каля буйных гандлёвых цэнтраў, можна бачыць чаргу машын, якія прывезлі розны тавар.
Завозіццца ён у большасці выпадкаў прама з прадпрыемстваў, хаця пакуль што некаторы
трапляе ў магазіны з аптовых баз, дзе складзіруюцца так званыя стратэгічныя тавары:
соль, цукар, запалкі, цыгарэты і г.д. У структуры ААТ “Гандаль” таксама ёсць такая
адзінка, як гандлёвая база. Размешчана яна непадалёк ад гарадскога рынку, паблізу
чыгункі, і сваю прапіску не мяняла з даты заснавання. Як жа яна развіваецца сёння?

Як было

Перападлік цягнуўся больш за месяц

— Прыйшла сюды працаваць у 1984 годзе, — гаворыць кладаўшчык
Людміла Верашчагіна. — Калектыў налічваў з паўсотні чалавек — адных грузчыкаў было
два дзясяткі. Тавараў жа столькі, што і на працягу месяца не паспявалі справіцца
з запла-наваным перападлікам. Прычым не толькі харчовых, але і прамысловых. Многія
тавары дастаўляліся па чыгунцы, а зараз пра вагоны ўжо і забыліся. Запасы нават
перашкаджалі, бо прыходзілася займацца пераўцэнкай тых, якія не надта карысталіся
попытам і падоўгу залежваліся на складах. Уся сістэма ўліку вялася ўручную або з
дапамогай пішучай машынкі.

Выратавала базу тара

— Але прыйшлі 90-я гады, так званая перабудова, і з прылаўкаў
магазінаў пачалі знікаць многія тавары, якія раней паступалі з розных гарадоў цяпер
ужо былога Савецкага Саюза, — працягвае Людміла Станіславаўна. — Паступова пусцелі
і склады. Адзінае, што знаходзіла тут прытулак, гэта тара: бутэлькі, каробкі, скрынкі,
кантэйнеры. Машына забірала яе ў магазінах і прывозіла сюды. Дзякуючы такой працэдуры,
база не развалілася і дачакалася лепшых часоў, калі зноў пачала ажыццяўляць ранейшыя
функцыі.

Як ёсць

— Безумоўна, зараз не можам пахваліцца ранейшымі аб’ёмамі складзіраванай
прадукцыі, — дадае загадчык базы ААТ “Гандаль” Віктар Паланевіч. — Сёння многія
пастаўшчыкі працуюць напрамую з гандлёвымі кропкамі. Тычыцца гэта як тавараў харчовых,
так і прамысловых. Дарэчы, апошніх на нашай базе наогул няма — усе яны адразу ідуць
у магазіны. Таксама і з прадуктамі, якія хутка псуюцца. Наша задача — прыняць тавар,
праверыць тэрміны рэалізацыі, наяўнасць сертыфі-катаў і пасведчанняў якасці. Калі
патрабуецца — пера-грузіць яго на машыны, якія належаць “Гандлю”, і развезці па
назначэнні. Безумоўна, частку дастаўленага на базу размяшчаем у складзе, каб можна
было ў любы час адгукнуцца на заяўкі магазінаў. У асноўным гэта тавары стратэгічнага
прызначэння. Вялікіх запасаў не робім — няма неабходнасці. Зараз маем прадукцыі
на 820 мільёнаў, а ўсяго тавараабарот складае штомесяц тры з паловай мільярды. На
жаль, асартыментны пералік апошнім часам значна знізіўся. Прычына? У горадзе з’яўляецца
ўсё больш крам, якія прапануюць аналагічны тавар. Як і ў былыя гады, займаемся прыёмкай
тары. Усе ўпаковачныя рэчы павінны вярнуцца назад.

— Як адбываецца пошук неабходнага?

— Гэтую работу выконваюць таваразнаўцы гандлёвага аддзела, які
ўзначальвае Міхаіл Ніканчык. Яны вывучаюць попыт, звязваюцца з вытворцамі і заключаюць
дагаворы. Пасля заказ паступае або да нас, або адразу ў гандлёвую залу. Сёння наша
таварыства супрацоўнічае са 100 пастаўшчыкамі з розных рэгіёнаў краіны, якія прапануюць
у асноўным прадукцыю айчыннай вытворчасці. Хаця 3-4 працэнты ад усяго асартыментнага
пераліку ўсё ж прыпадае на замежныя тавары: чай, кава, грэчка, рыс, шпроты, экзатычная
садавіна. Найбольш цесна супрацоўнічаем з аптовай базай “Бакалея” з Бабруйска, Бярозаўскім
сыраробным камбінатам, “Савушкиным продуктом”, “Слодычам”, Віцебскай і Магілёўскай
птушкафабрыкамі. Дарэчы, кожны з іх гатовы прывезці любую колькасць тавару, нават
зусім малую партыю.

— Як фарміруецца цана на прадукцыю?

— Яна на кожны тавар розная. Усё залежыць ад таго, якую цану
выстаўляе пастаўшчык. Намі ўстанаўліваецца нацэнка не больш за 30 працэнтаў. Напрыклад,
на кандытарскія вырабы — менавіта такая, на куры — 20, на гарэлку з віном — ад
15 да 20. Ёсць і фіксаваныя, якія ніхто не мае права памяняць. А яшчэ яна залежыць
ад попыту.

— Раскажаце пра калектыў?

— Ён невялікі, але дружны. Некаторыя працуюць тут не адзін дзясятак
гадоў — загадчык склада Таццяна Трухан, аператары Наталля Рэкашава, Таццяна Чорная.
Апошняя загадвае і магазінам, які адпускае тавары для так званых закрытых устаноў.
Усе без выключэння добра спраўляюцца са сваімі абавязкамі, заўсёды гатовы дапамагчы
адзін аднаму. Камп’ютарная тэхніка таксама паўнапраўны член калектыву. З яе дапамогай
апрацоўваецца каля трохсот суправаджаючых дакументаў. Словам, усё, што залежыць
ад нас як структурнага падраздзялення арганізацыі, выконваецца з пачуццём адказнасці.

 Ніна ВІКТОРЧЫК.

Последние новости

Общество

Прямая линия с начальником отдела принудительного исполнения Осиповичского района

23 июля 2025
Читать новость
Общество

Ребята из военно-патриотического клуба “Ратник” при свислочском храме в честь Святителя Николая Чудотворца совершили незабываемый пятидневный водный поход по могучему Днепру

23 июля 2025
Читать новость
Культура

Что посмотреть на неделе в Осиповичах? Афиша кинотеатра «Родина»

23 июля 2025
Читать новость
Общество

Какие меры предпринять для недопущения кражи имущества из дачного дома? Отвечает участковый инспектор милиции

23 июля 2025
Читать новость
Общество

Дело сердца. Осиповчанка Евгения Клевцова поделилась своим подходом к воспитанию в маленьком человеке любви к Родине

23 июля 2025
Читать новость
Общество

Гороскоп на 23 июля для всех знаков зодиака

23 июля 2025
Читать новость

Рекомендуем