“Чаму ў гарадскіх магазінах такі небагаты пералік прадуктаў для дыябетыкаў? А калі яны і ёсць, то трэба затраціць шмат часу, каб знайсці неабходнае на паліцах”, — паведаміў адзін з чытачоў “раёнкі”, занепакоены тым, што становіцца ўсё цяжэй арганізаваць рацыянальнае харчаванне.
Пры цукровым дыябеце людзі — такіх у раёне налічваецца каля паўтары тысячы — абавязаны сачыць, што яны ядуць, каб па мінімуму выключыць ежу, у якой утрымлі-ваюцца “небяспечныя” вугляводы, пазбягаць салодкага. Як вядома, харчовая прамысловасць вырабляе для дыябетыкаў спецыяльныя прадукты, якія і паступаюць у гандлёвую сетку.
— У якім асартыменце і колькі чаго завезці, кожны магазін вырашае індывідуальна, у залежнасці ад попыту, — гаворыць прадавец “Сузор’я” Алеся Жаромская. — У нас, напрыклад, ёсць у продажы хлеб дыябетычны і булкі з фруктозай, а таксама хлябцы. Не пастаянна, але бывае пячэнне, вафлі дыябетычныя, цукразамяняльнікі. Ці абазначана нейкім чынам гэтая прадукцыя? Не. Каму трэба, той без праблем яе знойдзе.
У магазіне “Перекресток” райста паведамілі, што на дадзеную прадукцыю попыту няма, але некалькі відаў дыябетычных прадуктаў можна купіць. Так жа выказаліся і ў крамах №№ 1, 4, 8, 15, якія належаць ААТ “Гандаль”. Затое парадавалі магазіны “Цэнтральны” (ААТ “Гандаль”) і “Северный” (райста). Загадчыца апошняга Галіна Ляўкова паведаміла, што іх калектыў з павагай ставіцца да пакупнікоў, хворых на дыябет, таму стараюцца як мага больш разнастаіць асартыментны пералік дыябетычнай прадукцыі. Тут можна набыць не толькі хлебабулачныя і крупяныя вырабы, але і сокі, напоі, некаторую малочную прадукцыю, шакалад і пячэнне. Па словах Галіны Рыгораўны, магазін штогод заключае дагавор з адной са ста-лічных кампаній “Здаровы прадукт”, якая і ажыццяўляе дастаўку неабходных для дыя-бетыкаў тавараў. І прадаўцы заўсёды рады дапамагчы спажыўцам знайсці патрэбнае. Падумваюць тут і аб тым, каб дыябетычныя прадукты знаходзіліся ў адным месцы на стэлажы, да якога запрашала б спецыяльная шыльда.
Як сказала загадчыца “Цэнтральнага” Соф’я Барысава, у іх магазіне таксама дастойны выбар харчавання для дыябетыкаў. І тыя могуць і без дапамогі прадаўца вы-браць што патрэбна — вітрына пазначана надпісам “Прадукты для дыябетыкаў”.
— Мы знаходзімся ў адным з бойкіх месцаў горада, пакупнікоў шмат, і да запытаў кожнага трэба адносіцца з павагай, — гаворыць Соф’я Іванаўна. — Клопат аб хворых людзях, якім патрэбна пра-вільна арганізаваць свой рацыён — наша задача. Таму пры фарміраванні заяўкі абавязкова ўлічваем і гэты фактар. Стараемся, каб на прылаўках было ўсё неабходнае, каб чалавек не шукаў іншую краму. Сёння можам прапанаваць звыш 30 найменняў прадуктаў для дыябетыкаў. Адклікаемся і на просьбы аб прывозе канкрэтнага прадукту.
Асіповіцкія хлебапёкі таксама турбуюцца пра зда-роўе землякоў. Як паведамілі на мясцовым хлебазаводзе, наладжаны выпуск хлеба “Віцебскі дыябетычны” і “Бялковы дыябетычны аўсяны”, булкі “Гомельская з фруктозай”. Пастаўляецца тавар не толькі ў межах раёна, але і ў Бабруйск, Мар’іну Горку.
“Дыябет не хвароба, а лад жыцця”, — з аптымізмам заўважыла адна з субяседніц, якая ўжо 13 гадоў жыве з гэтым дыягназам. Прызвычаілася, як кажуць. Але немалаважна, каб і гандаль, і аб’екты грамадскага харчавання ніколі не забывалі пра тых, хто мае патрэбу ў дыетычным харчаванні.