Усё пачынаецца з печы

Усё пачынаецца з печы

Для беларусаў печ заўсёды мела асаблівае значэнне, з’яўляючыся ахоўніцай дабрабыту. Цалкам з вывадамі продкаў і сёння згодны працаўнікі ААТ “Асіповіцкі хлебазавод”, бо гэтае абсталяванне для іх не толькі атрыбут жыццёвай стабільнасці, але і галоўны сродак вытворчасці.

Установак для выпечкі прадукцыі прадпрыемства мае тры. Адна — для батонаў, саек, подавага хлеба, другая — для булачак і іншай мучной “дробязі”, трэцяя — для фармавога хлеба. Якраз апошняя і выклікае асаблівы інтарэс, бо была запушчана ўсяго некалькі тыдняў таму. А вось ідэя замяніць тэхналагічнае начынне ў кіраўніцтва завода ўзнікла яшчэ некалькі гадоў назад.

Абсталяванне было набыта прадпрыемствам за ўласныя сродкі, а гэта каля 3 мільярдаў недэнамінаваных рублёў. Зразумела, грошы немалыя, таму да выбару падышлі рознабакова. У выніку спыніліся на печы Г4-РПА-1, удасканаленай мадэлі яе папярэдніцы, якая праслужыла паўтара дзясятка гадоў. Акрамя надзейнасці, такія печы адрозніваюцца прастатой у настройках і кіраванні, высокай вытворчасцю — адначасова ў печы знаходзіцца 78 люлек з 16 латкамі і 48 люлек у расстойнай шафе, — а таксама эканамічнасцю.

Аказала свой уплыў і вывучэнне густаў спажыўцоў, вынікі якога сведчылі, што фармавы хлеб застаецца не менш папулярным, чым подавы, не страчвае сваіх пазіцый і фармавы. I таму ёсць многа прычын. Тут ролю адыгрывае не толькі традыцыя, але і выдатны смак асіповіцкіх “кірпічыкаў”. Рэцэптура “чорнага” хлеба з цягам часу толькі ўдасканальваецца. Добрыя якасці яму надае значная доля пшанічнай мукі. Дарэчы, сёлета ўзраслі заказы і на фармавы “белы”. Ён пастаўляецца не толькі ў мясцовыя вайсковыя часці, але палюбіўся і ваенным з Барысава. Дадаткова заказваюць яго вайскоўцы ў час вучэнняў, якія праходзяць на палігоне.

На новай печы працуюць у начную змену два пекары. У пачатку працэсу адзін змазвае формы алеем, другі кладзе цеставыя загатоўкі. Нягледзячы на тое што многія аперацыі аўтаматызаваныя, работа не з лёгкіх. За змену выпякаецца да 5 тон фармавога хлеба, 20% якога — белы. Раздзяленне агрэгата на расстойную шафу і пякарную камеру дало магчымасць больш дакладна рэгуляваць настройкі, робячы асобную ацэнку кожнаму этапу. Напрыклад, можна павялічыць тэмпературу або вільготнасць у расстойнай шафе, каб цеста лепш падыхо-дзіла, рэгуляваць “жар” у печы для больш якаснага прапякання. Распачынаецца змена з “белага” хлеба, бо ён патрабуе не такой высокай тэмпературы і выпякаецца хвілін на 5-10 хутчэй. Усяго ж ад замесу цеста да гатовага вырабу праходзіць 4 гадзіны. Дарэчы, каб хлеб набыў тую самую бліскучую і пахучую скарынку, якая часта з’яўляецца апошнім важным аргументам пры пакупніцкім выбары, выпечку напрыканцы злёгку паліваюць вадой.

Які далейшы лёс старой печы? З даўнім сябрам хлебапёкі развітвацца не спяшаюцца. Печ пасля капітальнага рамонту будуць трымаць у рэзерве на выпадак непрадбачаных сітуацый. I гэта рашэнне, згадзіцеся, мае рацыю. А у цэху ў хуткім часе збіраюцца рабіць наліўную падлогу: цяпер, пасля мантажу новага абсталявання, гэту работу можна выконваць смела.

Валянціна КОРБАЛЬ.

Последние новости

Власть

“Надо решать вопрос”. Лукашенко поручил разобраться с проблемами на “АМКОДОРе”

21 апреля 2025
Читать новость
Власть

Создать условия для людей. Лукашенко обозначил задачи по развитию поселков городского типа

21 апреля 2025
Читать новость
Новости

Тематическую прямую телефонную линию проведет и.о. первого заместителя начальника Могилевской таможни Дерезовский Дмитрий Евгеньевич

21 апреля 2025
Читать новость
Власть

Лукашенко во время рабочей поездки в Витебскую область посетил Оршанский лесхоз

21 апреля 2025
Читать новость
Новости

В Осиповичском районе проходит Неделя детской безопасности

21 апреля 2025
Читать новость
Актуальнае

Жыхарка Асіповіцкага раёна Наталля Малая з павагай ставіцца да матулінай спадчыны

19 апреля 2025
Читать новость